07-05-14

Buren kunnen praten hoor...

Ik woon al 7 jaar op hetzelfde appartement, voor mij is dat héél lang. Wie naast mij woont, weet ik niet, wie boven mij woont ken ik niet. Soms kleeft er een briefje aan mijn deur : voeten vegen aub, verder niets. Velen kennen deze toestanden : ze hebben buren rond hen die ze kennen van haar noch van pluimen.

Hoe leer je tegenwoordig een buur kennen ? Door een burenruzie. Ik woonde hiervoor in een rijhuis, ieder zijn voordeur, ieder zijn tuintje. Een buur belde mij na een tijdje op : die kersenboom van mij hing iet of wat over de haag tot bij hem. Of ik daar iets kon aan doen ? Vooreerst : het was niet “mijn” boom, want die stond er al toen ik begon te huren. Ten tweede : bezorgde die boom hem zoveel last ? Absoluut, reageerde hij. Ik had ook last : zijn hond kon zijn muil niet houden ’s nachts. En dàt was wel degelijk “zijn” hond ! Of hij daar iets wilde aan doen ? Ik hoorde nog net een klik in de telefoon. Het werd voor een tijdje een koude oorlog tussen hem en mij, tot we op de kermis in het dorp mekaar tegenkwamen, allebei lichtjes aangetast. Hij had een grimas op zijn gezicht, staarde mij een ogenblik aan, en trok een oogje naar mij. We zullen er maar niet over beginnen zeker, als ge trakteert zijt ge ne goeie. Probleem opgelost, met een kater in ’t verschiet zijn we als vrienden uiteen gegaan.

Zonder die ruzie hadden we mekaar nooit aangesproken, en zo gaat dat bij velen. Er zijn ook burenruzies die slecht aflopen, en dat is heel erg. Gewoon ergens buur worden zou moeten beginnen met een kennismaking, een uitnodiging. Dan staat iedereen later open voor een verstandige babbel. De mens moet weer leren sociaal te denken (heeft niets met politiek te zien), het egoïsme van de mens ergert mij ten zeerste, ook al betrap ik mezelf soms op éénrichtingsdenken.

 

liefde,poëzie,gedichten,god,geloof,geluk,religie,nieuws,tragedie,pijn,vriendschap,verlangen,politiek,spreuken,gezegden,relatie,filosofie,spiritualiteit,beelden,verzen,gedachten,vrolijk,nieuw,tijd,actualiteit,dood,humor,moed,herinnering,dood,jeugd,lente,grappig,student,vrouwen,dorp,gesprek,mensen

 

De commentaren zijn gesloten.